Ardanovce - Kostol sv. Michala archanjela
obec Ardanovce, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorogotický kostol z roku 1503. Zbarokizovaný bol v roku 1705. V rokoch 1753 – 1754 pristavali západnú časť s vežou a celý priestor zaklenuli. Z gotickej stavby zostali iba obvodové múry jednoloďovej dispozície v presbytériu s polygonálnym uzáverom. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou s lunetami a loď krížovou hrebienkovou klenbou. Stavba má hladké fasády so segmentovými oknami, v priečelí je kazulové okno. Veža so štítmi je zakončená baňou. Krstiteľnica je gotická kamenná z 15. storočia, zamurovaná v stene kostola. Náhrobná doska je z roku 1707. [1] V dlažbe kostola boli umiestnené náhrobné dosky, ktoré označovali hroby miestnych zemanov. [2] Zvony sú z rokov 1846, 1851 a 1889. Kalich je zo začiatku 18. storočia. [3]
Rekonštrukcia.

Ardanovce – Kostol sv. Michala (č. ÚZPF 131/0) – čiastkový architektonicko-historický výskum okenného otvoru na západnej fasáde - rok 2011. Autor: Mgr. Denis Haberland. [4]

Stojí v juhozápadnej časti obce.