Ardovo - Evanjelický kostol
obec Ardovo, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1788 na staršom základe ako klasicistický tolerančný chrám bez veže, neskôr upravovaný. Veža bola pristavaná k bočnej fasáde v roku 1928. Kostol je sieňový obdĺžny priestor s rovným stropom. Fasády sú hladké, veža je zastrešená zvonovitou prilbou. Okolo kostola sú základy starého pevnostného múru zo 16. – 17. storočia. [1]

Kazateľnicový oltár je barokovo-klasicistický z konca 18. storočia. Drevená protestantská empora má z troch strán interiéru kazetové výplne dekorované barokovo-klasicistickou drevorezbou a maľbou z konca 18. storočia. Krstiteľnica je polychrómovaná drevorezba, luisézna z druhej polovice 18. storočia. Drevená vyrezávaná a polychrómovaná baroková organová skriňa je z prvej polovice 18. storočia. [2]

Stojí na návrší v strednej časti obce.