Bajtava - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Bajtava, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol postavený v druhej polovici 18. storočia ako kaplnka, ktorú v roku 1872 rozšírili a neoklasicisticky prestavali. Je to jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria. Priečelie je zakončené štítom a nadstavanou drevenou vežičkou. Na hlavnom oltári je obraz Panny Márie. Tabernákulum je z druhej polovice 18. storočia, neskorobarokové s bielo-zlatou polychrómiou. Kamenná krstiteľnica je gotická z 15. storočia, na mnohouholníkovej pätke. [1]

Písomný zápis vizitácie z roku 1754 informuje, že kostol je vo veľmi zlom stave, má tri zvony. V roku 1799 bola obnovená strecha kostola. Počet obyvateľov je 402 z čoho 228 osôb je k spovedi súcich. V roku 1785 bol v obci založený rímskokatolícky farský úrad a od tých čias sú vedené cirkevné matriky. Predtým obec patrila k matričnému úradu Salka. [2]

Stojí vo východnej časti obce.