Ľudová architektúra   späť
Banská Hodruša (Hodruša-Hámre) - pamiatková zóna
obec Hodruša-Hámre, okres Žarnovica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Sídlo sa rozkladá v Hodrušskej doline a vo viacerých bočných dolinách. Zástavba nielenže lemuje obe strany cesty, ale je roztrúsená najmä na strmých svahoch. Najstaršie a najvýznamnejšie objekty architektúry sa sústredili v najhustejšie osídlenom území Hodruše, v bočnej doline. Dominanty obce tvoria sakrálne stavby – rímskokatolícky Kostol sv. Mikuláša, Evanjelický kostol a treťou charakteristickou dominantou je vežovitá banícka klopačka s hodinami. V centre obce prevládajú objemnejšie budovy bývalej banskej správy a byty banských úradníkov. V roku 1993 bola ťažba rúd obnovená, takže je to jediná obec v štiavnicko-hodrušskom rudnom revíre, kde baníctvo ešte nezaniklo. [1]

Rozsiahle banícke osídlenie je voľne rozptýlené po svahoch, cestičky k domom sledujú vrstevnice, miestami trasy skracujú terénne schody. Ľudové domy, z ktorých niektoré pochádzajú z konca 18. storočia, sa tu vyskytujú vo viacerých variantoch. Sú to zväčša troj a päťpriestorové drevené domy zrubovej konštrukcie alebo kamenné, prípadne kombinované stavby so sedlovou šindľovou strechou a drevenou pavlačou. Pitvor s čiernou kuchyňou bol často priechodný. Prudký terén využívali stavitelia na stavbu pivničiek v podmurovke, preto niektoré domy pôsobia ako dvojpodlažné. Niekde sa vyskytujú aj pivničky zapustené do svahu. [2]

Banská Hodruša so zachovanými súbormi pamiatok je súčasťou územia, ktoré bolo v roku 1993 zapísané spolu s Banskou Štiavnicou a technickými pamiatkami v jej okolí do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zachovaný súbor stavieb v Banskej Hodruši bol v roku 1998 vyhlásený za pamiatkovú zónu. [3]

Stav budov je dobrý.
[1] DVOŘÁKOVÁ, Viera: Ľudová architektúra. Bratislava: DAJAMA, 2008. s. 73.