Banské - Chrám sv. Petra a Pavla
obec Banské, okres Stropkov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1788. Je to typ tereziánskych východoslovenských sakrálnych murovaných stavieb. Jednolodie s polkruhovým uzáverom sa pri prvom klenbovom poli rozširuje dvoma bočnými kaplnkami, naznačujúcimi transeptálny zámer, respektíve centrálny priestor kríženia. Architektonické riešenie exteriéru preberá myšlienku drevených kostolov s trojicou veží a s odstupňovanými strechami, zakončenými kupolami. Malé bočné kaplnky sú tiež zastrešené barokovými kupolami. [1] Fasády sú hladké.

Vnútorné zariadenie je z prvej polovice 20. storočia. Ikonostas z roku 1930. Kamenná krstiteľnica z roku 1688 je umiestnená v Zemplínskom múzeu v Michalovciach. Pochádza z dreveného kostola, ktorý stál na mieste dnešného murovaného chrámu. [2]