Barca - Kostol Najsvätejšej Trojice
obec Barca, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1787 s neskoršími menšími úpravami. Veža je z roku 1913. Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý mohutnými pruskými klenbami, dosadajúcimi pomocou klenbových pásov na štvrťpiliere s pilastrami. Na západnej strane je murovaný chór, ktorý sa arkádou otvára do lode. Predstavaná veža situovaná do hlavného priečelia je členená pilastrami, bočné fasády sú hladké. Veža je zakončená ihlanom. [1]

Hlavný oltár Najsvätejšej Trojice je neskorobarokový s predstavanou menzou a závesným obrazom z druhej polovice 18. storočia. Bočný oltár je barokový s pôvodnou nosnou časťou z 18. storočia, doplnený v 20. storočí. Neskorobaroková kazateľnica s polychrómovanou drevorezbou je z druhej polovice 18. storočia. Drevená krstiteľnica, polychrómovaná rezbárska práca je z konca 19. storočia. [2]

Fotogaléria
Barca - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ladislav Luppa 7/2021Barca - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ladislav Luppa 7/2021Barca - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ladislav Luppa 7/2021Barca - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ladislav Luppa 7/2021Barca - kríž pred kostolom foto © Ladislav Luppa 7/2021