Bardejov - Chrám sv. Petra a Pavla
obec Bardejov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Eklektický sakrálny objekt postavený v rokoch 1901 – 1902, situovaný do bývalej mestskej priekopy. Pozdĺžny jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a s dvojvežovým priečelím. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na hlavice pilastrov. Fasáda je v duchu eklektizmu s neorománskymi prvkami. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza zo začiatku 20. storočia. Ikonostas je z roku 1914 s maľbami od Rétayho a Benedeka. Hlavný oltár je z roku 1903. Obraz Dvanásťročný Ježiš v chráme je z roku 1903 od Hvozdoviča. Obraz Kristu so žobrákom je z roku 1949 od Kapusčáka. [2]

Kostol je zasvätený svätým apoštolom Petrovi a Pavlovi a slúži pre veriacich katolíkov východného obradu, ktorí sa do Bardejova prisťahovali prevažne z okolitých rusínskych obcí. [3]

Stav kostola je veľmi dobrý.
Fotogaléria
Bardejov - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Kostol sv. Petra a Pavla foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejov - Chrám sv. Petra a Pavla foto © Patrik Kunec 2/2022