Bardejov - Kostol Povýšenia sv. Kríža (na Kalvárii)
obec Bardejov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Eklektická historizujúca sakrálna stavba z rokov 1863 – 1869. Jednoloďová pozdĺžna dispozícia s polygonálne zakončeným presbytériom. Loď je zaklenutá tromi poľami pruskej klenby. Dvojvežová hlavná fasáda je riešená v duchu historizujúce eklektizmu. [1] Jej výrazná farebnosť dodáva objektu jedinečný výraz. Veže majú strechy zvonovitého tvaru.

Hlavný oltár s obrazom Snímania z kríža pochádza z roku 1868. Kazateľnica a organ s trojdielnou skriňou sú z konca 19. storočia. [2]

Celý komplex dopĺňajú kaplnky, symbolizujúce jednotlivé zastavenia Krížovej cesty. Architektonický súbor bol vybudovaný v rokoch 1863 - 1869 zásluhou bardejovského farára Eduarda Kacvinského, ktorý je na Kalvárii aj pochovaný. [3]

Súčasťou komplexu je cintorín, na ktorom sú pochované významné osobnosti Bardejova, ako napríklad kňaz a starosta mesta Gejza Žebrácky, uhorský kartograf Jozef Homolka, prírodovedec Kornel Chyzer a mnohí ďalší. [4]

Stav kostola je veľmi dobrý.
Stojí na kopci východne od mesta a vytvára nádhernú scenériu.