Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Bardejov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1815 – 1821. Obnovili ho v roku 1941. Ide o klasicistický jednoloďový kostol s pôdorysom v tvare gréckeho kríža a s rovným uzáverom presbytéria. Zaklenutý je pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na rímsu vtiahnutých pilierov. Fasáda je hladká, členená termálnymi oknami. V strede priečelia je polkruhovo zakončený vstup s dvojicou pilastrov s rímsovými hlavicami a trojuholníkovým štítom. Nad priečelím vyrastá veža, ktorej fasáda je členená nárožnými lizénami. [1] Veža je ukončená zvonovitou baňou dosadajúcou na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Vnútorné zariadenie je z konca 19. a začiatku 20. storočia. [2]

Stojí v centre kúpeľov.
Fotogaléria
Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 7/2013Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Viliam Mazanec 8/2012Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019Bardejovské Kúpele (Bardejov) - Kostol Povýšenia sv. Kríža foto © Hana Farkašová 6/2019