Belušské Slatiny (Beluša) - Kostol Božského Srdca Ježišovho
obec Beluša, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Nutnosť postavenia kostola v Kúpeľoch Belušské Slatiny nastolil podskalský farár Anton Židek. Rastúci počet obyvateľov kúpeľnej osady, ale i počet najmä v letnej sezóne prichádzajúcich hostí, si vyžadoval osobitný sakrálny objekt. Anton Židek, ktorý bol jedným z hlavných iniciátorom stavby, sa veľmi často zdržiaval v Belušských Slatinách, kde mal domček. Napokon tam trávil aj roky svojho odpočinku. [1]

Plány kostola vyhotovil nitriansky staviteľ Eduard Dombay. Projekt dokončil 30. apríla 1927. Dombay sa nechal inšpirovať románskym Kostolom – Kaplnkou sv. Anny v Beluši. Navrhol postaviť nový cirkevný objekt v neorománskom slohu. Súhlas pre postavenie kostola vydal Okresný úrad v Ilave 17. augusta 1927 na základe odporúčania obecnej stavebnej komisie s podmienkou, že sa objekt vybuduje behom roku. Autor projektu sa postaral aj o jeho realizáciu. Finančné náklady spojené so zakúpením stavebného pozemku, tiež vnútorného zariadenia, sa uhradili z príspevkov Antona Žideka, viacerých kňazov najmä zo západného Slovenska, Správy belušských kúpeľov a zo zbierky veriacich belušskej farnosti. Kostol vysvätil nitriansky biskup 15. júla 1928. [2]

V interiéri sú tri oltáre. Na hlavnom oltári je socha Ježiša Krista. Na dvoch bočných oltároch sú sochy Panny Márie a sv. Jozefa. Na triumfálnom oblúku je nástenná maľba vyjadrujúca Ježišov výrok: „Nechajte maličkých ku mne prísť." Interiér dopĺňa krížová cesta. [3]

Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a strešnou vežičkou, ktorá je zakončená ihlancom. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami a opornými piliermi. Nad vstupom je väčšie kruhové okno.

Komplexná renovácia interiéru a exteriéru sa uskutočnila v roku 1990. [4]

Stav kostola je dobrý.