Bernolákovo - Kaplnka sv. Anny
obec Bernolákovo, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková stavba centrálneho polygonálneho pôdorysu s obdĺžnikovým presbytériom, ktoré je zaklenuté pruskou klenbou. Loď je krytá kupolou. Fasády sú členené nárožnými pilastrami s rímsovou hlavicou. Nad portálom je rzoklaný štít s vysokým reliéfom anjela s kartušou. [1]

Hlavný oltár s obrazom sv. Anny pochádza z polovice 18. storočia. [2] Hlavný oltár z roku 1731 je dielom sochára Andreasa Huettnera, ktorý medzi rokmi 1728-1738 vytvoril viacero diel pre rodinu Eszterházyovcov. Sochárovi je pripisované aj autorstvo skulptúry nad vstupným portálom do kaplnky. [3] Ostatné vnútorné zariadenie je z druhej polovice 18. storočia. [4]

Kaplnka bola postavená v rokoch 1727 - 1728 v severozápadnej časti parku pri kaštieli Eszterházyovcov. Staviteľom kaplnky sa stal Franz Portenhauser, majster cechu murárov a kamenárov v Bratislave. [5]

Kaplnka sv. Anny sa nachádza v parku Eszterházyovského kaštieľa v Bernolákove.
[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku I. 117.