Kostoly   späť
Bílkove Humence - Kaplnka sv. Márie Magdalény
Rímskokatolícka konfesia
Lokalita
obec Bílkove Humence, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodná kaplnka sv. Márie Magdalény bola postavená v roku 1668. Bol to barokový objekt, ktorý dal postaviť gróf Imrich Czobor. Kaplnka však bola zničená za Rákócziho povstania začiatkom 18. storočia. Koncom 19. storočia bola postavená nová kaplnka v neoklasicistickom slohu. V minulosti sa pri nej zastavovali púte smerujúce do Šaštína. Kaplnka patrí pod farnosť v Borskom Mikuláši a dodnes sa v nej slúži hodová omša na sviatok svätej Márie Magdalény. [1]

Je to polygonálna vežovitá stavba s pomerne nízkou strechou so štíhlou laternou, ktorá je ukončená cibuľou. Fasády sú členené nárožnými pilastrami. Na čelnej fasáde nad vstupom sa nachádza čierna mramorová tabuľa s latinským nápisom.

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia.

Renovovaná bola v roku 1995. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav kaplnky je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Kaplnka sa nachádza na samote s názvom Habány, neďaleko hlavnej cesty z Borského Mikuláša do Bílkových Humeniec.
Poznámky
GPS