Blatné Revištia - Chrám Narodenia Presvätej Bohorodičky
obec Blatné Revištia, okres Sobrance, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol z roku 1883. Opravený bol v roku 1937. Jednolodie so segmentovým uzáverom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Interiér je krytý pruskými klenbami. Fasády sú členené lizénovým rámom a podstrešnou rímsou, ktorá pokračuje aj na priečelí. Veža je pomerne nízka, ale zastrešená vysokou baňatou strechou s laternou. Nad vchodom je trojitý kríž s nápisom vzťahujúcim sa na opravy stavby. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

V obci bol pôvodne drevený gréckokatolícky kostol. Medzi miestnym obyvateľstvom sa pre obec neoficiálne užíva nárečový termín – Ruski Revišče podľa kostola a veriacich gréckokatolíkov, ktorých v miestnej teminológii bežne volali rusnákmi, čo sa nevzťahuje na národnostnú príslušnosť. [3]