Blatnica - Múzeum Karola Plicku (Prónayovská kúria)
Turčianska Blatnica
obec Blatnica, okres Martin, Žilinský kraj
História
Múzeum je vysunutou expozíciou Slovenského národného múzea - Etnografického múzea v Martine. Inštalovaná je v barokovo-klasicistickej kúrii rodiny Prónayovcov z polovice 18. storočia. Venuje sa životu a dielu významného českého umeleckého fotografa, filmára, etnografa, folkloristu a pedagóga Karola Plicku (1894 - 1987), osobitne jeho vzťahu k hodnotám tradičnej ľudovej kultúry Slovenska. Sprístupnená je od roku 1988. Fond umelcovho diela sústreďuje SNM - EM od roku 1986. Plickova zviazanosť so slovenským ľuďom a jeho kultúrou je priam bytostná. Na Slovensku objavoval jedinečné zdroje svojich umeleckých podnetov, slovenskému ľudu venoval najlepšie výsledky tvorivých počinov, ktoré sa dnes zaraďujú do zlatého fondu slovenskej kultúry. [1]