Bobot - Kostol sv. Mikuláša biskupa
obec Bobot, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranogotický kostol spomínaný v rokoch 1332 – 1337. Prestavaný bol v 17. storočí. Znovu ho zaklenuli v 20. storočí. Je to jednolodie s rovným uzáverom presbytéria, s pristavanou sakristiou a predstavanou vežou s predsienkou. Presbytérium je zaklenuté valenou klenbou, loď valenou klenbou s lunetami. V exteriéri stavbu podopierajú oporné piliere s pultovými strieškami. Fasády sú členené iluzívnym lizénovým orámovaním. Vežu zakončuje prilbová strecha s laternou. [1]

Vnútorné zariadenie je z 20. storočia. V presbytériu je neskorogotické výklenkové pastofórium. Kamenná krstiteľnica je baroková z 18. storočia. [2]

Zvony vo veži farského kostola sv. Mikuláša: [3]

o veľký zvon Sedembolestnej Panny Márie

 K sláve Božej obetovali rímsko-katolícky veriaci farnosti Bobotskej - 1938

o stredný zvon Svätého Kríža

 V kríži Kristovom hľadali Spasiteľa - 1926

o malý zvon Narodenia Pána

o zvon Umieračik

 Na zvone je symbol dieťaťa - 1920

Rekonštrukcia.

Bobot – Kostol sv. Mikuláša (č. ÚZPF 1185/1) – architektonicko-historický výskum - rok 2015. Autori: PhDr. Zuzana Zvarová, Ing. Miroslav Matejka, Mgr. Tomáš Janura, PhD., Ing. Tomáš Kyncl. [4]