Bobrovec - Kostol sv. Juraja
obec Bobrovec, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia s renesančnou úpravou v rokoch 1550 – 1560. [1] Rozšírený priečne vstavanou novou loďou bol v rokoch 1777 – 1782. [2] Barokovo ho upravili v roku 1784. Sakrálny objekt čiastočne prestavali v roku 1830. Ide o jednoloďovú stavbu s polkruhovo zakončeným presbytériom, pristavanou vežou a bočnými kaplnkami. Výmaľba interiéru je od Jozefa Božetecha Klemensa z rokov 1852 – 1854. [3]

Hlavný oltár je z druhej polovice 18. storočia uprostred s obrazom sv. Juraja od J. B. Klemensa z roku 1854. Oltár sv. Jána Nepomuckého je z druhej polovice 18. storočia s obrazom od J. B. Klemensa z roku 1854. Bočný oltár Ukrižovaného je z polovice 19. storočia. Kazateľnica je luisézna z druhej polovice 18. storočia. Kamenná krstiteľnica je z konca 16. storočia. Voľná socha Madony ja baroková z druhej polovice 17. storočia. [4] Vo veži je zvon sv. Juraj z roku 1527, ktorý sa bobrovčanom podarilo priviezť naspäť domov, keď ho chceli koncom druhej svetovej vojny s ostatnými zvonmi odviezť. Ďalšie zvony pochádzajú už z roku 1935. [5]

Rozšírenie kostola o priečnu loď urobili bobroveckí murári pod vedením staviteľa Jakuba Drahnu z Liptovského Mikuláša a pod patronátom grófa Jána Illesházyho a jeho manželky Sidónie Batányiovej, pánov Likavského hradu. Zo starého kostola ostalo sanktuárium a vchod do kostola, teda dnes akoby dve kaplnky. Pôvodný kostolík bol zasvätený Svätému krížu, barokový sv. Jurajovi. [6]

Po druhej svetovej vojne, v roku 1947, poškodené maľby obnovil a celý kostol vymaľoval akademický maliar Jelínek starší, reštaurátor Husička a výpomocný maliar Jelínek mladší. [7]

Zvláštnosťou kostola sú dva obrazy sv. Juraja. Jeden obraz, Juraj na koni, zdobí hlavný oltár. Druhý obraz je skôr symbolický, a na ňom stojí Juraj nad premoženým drakom, znázorňujúcim pohanstvo. [8]

V starom sanktuáriu za oltárom je veľký kríž z prvej polovice 19. storočia. [9]

V nádvorí kostola je časť kmeňa z asi 450 ročnej lipy. [10]