Bohunice - vodný kolesový mlyn
obec Bohunice, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Typ vodného mlyna s kolesom na vrchný pohon. Úpravy mlynskej budovy sa vykonali v roku 1911 a 1938, keď bola zavedená elektrina a zmodernizované mlecie zariadenie. Mlyn sa skladá z obytnej a technickej časti, ktoré sú oddelené múrmi a majú samostatné vchody z dvora. Obytná časť pozostáva z izby, kuchyne a komory, ku ktorej prilieha pivnica a je zariadená dobovým nábytkom a inventárom. Technickú časť tvorí mlynica s funkčnými a kompletným mlynskými strojmi a kolesovňou. [1]

Mlynská usadlosť kedysi patrila mlynárovi Pavlovi Turčanovi. [2]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v 70. rokoch 20. storočia.
Stav vodného mlyna je dobrý.

Technický pamiatkový objekt je vysunutá expozícia Tekovského múzea v Leviciach. Verejnosti bola sprístupnená v roku 1978 po rozsiahlej rekonštrukcii. [3]

Prístup
Nachádza asi 2 km od horného konca obce, pri potoku Sikenica v prekrásnom prostredí Štiavnických vrchov. [4]