Boľkovce - Kostol sv. Dionýza Areopageta
obec Boľkovce, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol z konca 18. storočia. Opravený bol v roku 1889. Je to jednoloďová stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý konchou a českými plackami. Fasády lode sú členené lizénovým rámovaním. [1] Veža má nárožné pilastre a zvonovitú prilbu s cibuľou, ktorá je zakončená ihlanom. Nad hlavným vstupom je nika s kamennou sochou.

Hlavný oltár je novoklasicistický z konca 19. storočia. Ľavý bočný oltár je spojený s kazateľnicou z konca 19. storočia. Kamenná krstiteľnica je klasicistická z čias stavby kostola. [2]