Borský Mikuláš - Kostol sv. Mikuláša
obec Borský Mikuláš, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1753 s novšími úpravami a prefasádovaním z prvej polovice 20. storočia. Jednoloďová stavba so zaobleným štvorcovým presbytériom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté korýtkovou klenbou. Novšia fasádová úprava na veži s malým trojdielnym neorománskym okienkom. [1] Veža so zaoblenými hranami vytvárajúca na priečelí mierny rizalit je zastrešená barokovou cibuľovitou prilbou s laternou. Fasády kostola sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami a obdĺžnikovými oknami v šambránach.

Hlavný neobarokový oltár so stĺpovou architektúrou a plastikami má v strede reliéfnu skupinu so sv. Mikulášom. Dva bočné oltáre totožného typu sú neskorobarokové z polovice 18. storočia, prerobené a premaľované, s novšími ústrednými sochami zo začiatku 20. storočia. Kazateľnica je rokoková, na vydutom parapete s plastikami štyroch evanjelistov a na rezonančnej strieške so sochou anjela na zemeguli držiaceho Desatoro. [2]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí v západnej časti obce.