Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Borský Svätý Jur, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Ide o typ jednoduchej, rozmermi malej sakrálnej stavby s obdĺžnikovým pôdorysom. Až do roku 1950 boli farníci zvyknutí týždeň pred 24. júnom (Ján) sa každý podvečer zhromaždiť pred kaplnkou i s kňazom na večernú pobožnosť. [1]
Rekonštrukcia.

Kaplnka bola renovovaná v roku 1965. Obec sa rozhodla výraznejšie upraviť okolie kaplnky v apríli 2012. Vydláždil sa chodník, osadili sa nové lavičky, vysadila sa tráva i stromčeky. Práce vykonali zamestnanci obce v spolupráci s miestnym podnikateľom Alojzom Kratochvílom. [2]

Nachádza sa na severovýchodnom okraji obce, pozdĺž hlavnej cesty smerujúcej do Kuklova. [3]
Fotogaléria
Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého (v popredí kríž z roku 1951) foto © Ľuboš Repta 4/2018Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 2/2019
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. Borský Svätý Jur: Obecný úrad, 2014. s. 236.
[2 - 3] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. s. 236.