Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana
obec Borský Svätý Jur, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka bola postavená v 18. storočí uprostred vinohradu. Zasvätili ju sv. Urbanovi – patrónovi vinohradníkov. Do konca druhej svetovej vojny bola každoročne 25. mája (sviatok sv. Urbana) otvorená pre farníkov. V polovici 50. rokov 20. storočia ju znesvätili neznámi vandali, oltár spálili, vybili sklá na oknách. Obraz a socha sv. Urbana (1719) sa zachránili. Odvtedy kaplnka chátrala až do roku 1982, kedy ju zrekonštruovali. Tvrdá krytina strechy bola nahradená plechom. Interiér však zostal prázdny. Prístup k nej si vyžadoval povolenie od personálu družstva, keďže sa v tom čase nachádzala v areáli sadu. [1]
Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 2012. Opravu financovalo Poľnohospodárske družstvo Kúty. Sakrálny objekt dostal novú fasádu, natrela sa strešná krytina, vymaľoval interiér, stavba sa odvodnila a vybudoval sa nový vstup do kaplnky. [2]
Fotogaléria
Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020Borský Svätý Jur - Kaplnka sv. Urbana foto © Hana Farkašová 4/2020
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. Borský Svätý Jur: Obecný úrad, 2014. s. 236.
[2] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. s. 236.