Borský Svätý Jur - Prícestná kaplnka sv. Vendelína
Borský Jur
obec Borský Svätý Jur, okres Senica, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka sv. Vendelína v Borskom Svätom Jure sa spomína v súvislosti s barónom Chernym. Podľa rozprávania nebohej pani Valérie, rodenej Bendovej, mal barón Cherny nemanželskú dcéru a ako odškodné vyplatil jej matke väčšiu sumu peňazí. Tá za ne ako úkon kajúcnosti a za výdatnej pomoci vtedajšieho richtára Vendelína Sameka dala v roku 1867 vybudovať kaplnku. Možno odtiaľ pochádza aj zasvätenie sv. Vendelínovi, ochrancovi pastierov a hospodárskeho dobytka. Nemanželská dcéra baróna Chernyho sa vydala za istého Klapku, ktorý bol do zániku Rakúsko-Uhorska správcom cisárskych veľkostatkov v Šaštíne. V starobe obývala dom č. 422 na dolnom konci obce, za krížom pri Baroškovom potoku, kde v prednej izbe viseli na čelnej stene obrazy cisára Františka Jozefa a cisárovej Alžbety – Sisi. Barónova dcéra zomrela niekedy v polovici 50. rokov 20. storočia. Do svojej smrti sa starala o kaplnku sv. Vendelína. [1]

Potom bola kaplnka adaptovaná pre potreby domova dôchodcov, ako pietna miestnosť, kde vystavovali rakvy so zosnulými obyvateľmi starobinca predtým, než boli pochovaní na miestnom cintoríne. Až neskôr, keď bol postavený dom smútku, sa kaplnke prinavrátila jej pôvodná funkcia a pravidelne sa v nej každý rok v októbri konala ďakovná a prosebná pobožnosť k sv. Vendelínovi za požehnanie úrody a obce. [2]

Stojí neďaleko kaštieľa.
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. Borský Svätý Jur: Obecný úrad, 2014. s. 239.
[2] Kolektív autorov: Borský Svätý Jur. Cesta dejinami. s. 239.