Bošany - renesančný kaštieľ
Kaštieľ Bošániovcov, Veľký kaštieľ
obec Bošany, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Na mieste dnešného kaštieľa stál už najneskôr v 14. storočí opevnený blokový hrádok. Neskôr, v 15. storočí bol rozšírený na trojpriestorový. Hrádok s polygonálnou vežou sa zachoval v konštrukciách dnešného kaštieľa prebudovaného v roku 1550. Renesančná prestavba z prvej polovice 17. storočia mala za cieľ vytvoriť silnú protitureckú pevnosť. Na pravidelnom nádvorí, vymedzenom opevňovacím múrom a nárožnými, koso postavenými bastiónmi, vybudovali dvojkrídlový poschodový objekt s vysokou atikou. V roku 1776 kaštieľ barokovo prestavali a v roku 1793 upravili jeho fasády. [1] Pri prestavbe riešili nové schodište a dvorovú chodbu, vsunuté do pôvodnej dispozície. [2] V 19. storočí sa opravy sústredili na obnovu renesančnej atiky. V tom období sa kaštieľ stal centrom veľkostatku, preto jeho opevnenie zbúrali ako nepotrebné a bočné krídlo prestavali na sýpku. [3]

Ide o renesančný kaštieľ typu juhoslovenských opevnených kaštieľov z druhej polovice 16. storočia. Stavbu začali v roku 1550 ako štvorkrídlovú s nárožnými vežami, ale v pôvodnej koncepcii ju nikdy nedostavali. Vybudovali iba dve krídla, tretie nedokončili a stavbu štvrtého (severného) krídla už vôbec nezačali. Kaštieľ je trojkrídlová dvojpodlažná budova na hlavnom krídle s nárožnými polygonálnymi vežami a na vonkajšom obvode s vysokými štítovými stenami, ktoré majú renesančné štítové atiky. [4] Fasádu s vysokou atikou s lastovičími chvostmi členia iluzívne architektonické články v sgrafitovej technike, ktoré prekryli staršie úpravy s maľbami. Okolo okien sú kamenné renesančné šambrány. [5] Hlavné jednotraktové krídlo s dodatočne vstavanou dvorovou chodbou má zachované renesančné valené klenby s lunetami a barokové štukové klenby. V miestnostiach poschodia sú rovné zrkadlové stropy z 19. storočia. V nárožných vežiach sú barokové klenby so štukovou výzdobou. Na južnej fasáde sa zachovali fragmenty pôvodnej omietky s rytým nárožným kvádrovaním. [6]

Pamiatková ochrana
Rekonštrukcia. V roku 1903 a 1946 opravili celý objekt. Komplexná obnova objektu pre muzeálne účely sa začala v roku 1982. Po plánovanej obnove mala byť v kaštieli expozícia garbiarstva Okresného vlastivedného múzea v Topoľčanoch. [7] Zámer sa však nerealizoval.

Bošany – kaštieľ (č. ÚZPF 148/0) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - 2008. Autori: Mgr. Marian Havlík, Mgr. Elena Sabadošová. [8]

V rokoch 2011 – 2013 prešiel historický objekt veľkorysou rekonštrukciou.

Stav kaštieľa je veľmi dobrý.