Brádno (Hnúšťa) - Evanjelický kostol
obec Hnúšťa, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol, pôvodne modlitebňa zo začiatku 18. storočia, v zmysle tolerančných chrámov prestavaná v rokoch 1794 – 1797. Sakrálny objekt bol upravený a rozšírený vežou v roku 1810. Interiér má drevený rovný strop. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a vežou čiastočne vstavanou, situovanou do osi štítového priečelia. Veža je členená lizénovým rámom a krytá barokovou laternovou cibuľou. [1]

Oltár s kazateľnicou je barokový zo začiatku 18. storočia. Uprostred jednoetážovej oltárnej architektúry je kazateľnica s polygonálnym parapetom, členeným točitými stĺpmi a sochami evanjelistov. Po bokoch oltára sú plastiky Árona a Mojžiša, Petra a Pavla apoštolov. Z troch strán interiéru sú drevené chóry na stĺpoch. Organ je klasicistický z konca 18. storočia s trojdielnou skriňou. Zvon pochádza z roku 1851, uliaty J. H. Pesterom v Kremnici. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola spomína barokový kalich zo začiatku 18. storočia. [2]

Stav kostola nie je dobrý.