Bratislava - Letecké múzeum
História
Letecké múzeum v Bratislave vzniklo 1. 5. 2016. Zameraním sleduje vývoj ultraľahkého lietania po roku 1989. V tomto období sa začali navrhovať jednoduché malé lietadlá alebo závesné klzáky (rogalá), ktorým sa postupne pridal motor. Na oblohe sa začali objavovať lietajúce krídla z padákoviny a v slovníku slovo paraglinding. Ani týmto letcom postupne nestačili len kopce, z ktorých vzlietali a začali sa obzerať po motorovom paraglindingu. Začali lietať malé vírniky (autogyrá) a vrtuľníky. [1]

Amatérski nadšenci a malé výrobné spoločnosti postavili v tomto období množstvo krásnych lietadiel, závesných klzákov, vírnikov, vrtuľníkov, a bola by škoda ich nezachovať. V Leteckom múzeu Bratislava môže návštevník časť z nich vidieť. [2]

Cieľom múzea je vybudovanie významnej, nadregionálnej prezentácie malých lietadiel. Predmetom záujmu múzea sú a budú predovšetkým unikátne stavby lietadiel a lietajúcich strojov, ktoré postavili jednotlivci, alebo sa vyrábajú len vo veľmi malých množstvách. [3]

Niekoľko takýchto exponátov sa v priestoroch nachádza už dnes. Je to napríklad replika historického lietadla Demoseile z roku 1906, postavená v Bratislave niekedy okolo roku 1990, takisto dva jednosedadlové vrtuľníky postavené v domácich podmienkach ako 'homebuilt helicopter'. Vystavená bude aj replika vrtuľníka s náporovým motorom na koncoch listov rotora, s pohonom, ktorý sa používal na experimentálnych vrtuľníkoch v 50. rokoch 20. storočia v USA. [4]

Expozície
Letecké múzeum Bratislava má expozíciu lietadiel, z ktorých väčšina bola vyrobená len ako jediný exemplár. Postavili ich leteckí nadšenci, ktorých technické vedomosti a zručnosť vzniesli ich stroje do vzduchu. Boli a sú to ľudia, ktorí svoj sen, lietať voľne ako vták, uskutočnili. Nedotkli sa výškou letu hviezd, ale ich stroje hviezdami sú. Lietajú a sú to krásne umelecké diela v leteckej kvalite. Lietajúce stroje, ktoré sú na svoju krásu hrdé a pyšne dávajú na obdiv svoje detaily, alebo majestátne rozmery - 12 m krídla závesných klzákov, vrtuľník s náporovými motormi, doma vyrobené vrtuľníky, vírnik, replika historického lietadla s unikátnym systémom riadenia a všetko funkčné a na dosah. [5]

Múzeum je bez vojenských a dopravných lietadiel. Nemá v zbierkach prúdové motory ani sériovo vyrábané lietadlá. Expozícia múzea je iná. Je o radosti z lietania. [6]

Letecké múzeum Bratislava
Vajnorská 135
831 04 Bratislava

Otváracie hodiny
Otvorené celoročne počas víkendov a v mesiacoch júl až september každý deň okrem pondelka v čase od 10.00 h do 17.00 h.
Zastávka MHD - Jurajov dvor.
[3 - 4] Bratislava: V meste otvoria letecké múzeum. TASR (2.6.2016)