Martin - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku
obec Martin, okres Martin, Žilinský kraj
História
Múzeum kultúry Čechov na Slovensku sa zameriava na získanie predmetov viazaných na české etnikum žijúce na území dnešného Slovenska. [1]
Expozície
Stála expozícia Múzea kultúry Čechov na Slovensku je venovaná dvom významným osobnostiam, pôvodným majiteľom objektu múzea, PhDr. Anne Horákoverj - Gašparíkovej a akademikovi Jiřímu Horákovi. Autorkou expozície je PhDr. Eva Králiková, autorom výtvarno priestorového riešenia akad. mal. Pavol Choma. Sprístupnená bola v novembri 1999. [2]

PhDr. Anna Horáková - Gašparíková (1896 - 1987), bola jednou zo 4 dcér martinského národovca a kníhkupca Jozefa - Gašparíka Leštinského. Po absolvovaní štúdia histórie na Karlovej Univerzite v Prahe sa stala jednou z prvých slovenských profesionálnych historičiek. Bola prekladateľkou a editorkou, najvýznamnejšie však bolo jej pôsobenie vo funkcii správkyne osobného archívu prvého prezidenta Československej republiky Tomáša Garriguea Masaryka v rokoch 1928 - 1936. [3]

Jej manžel akademik Jiří Horák (1884 - 1975), pochádzajúci z Benešova, bol jedným z najvýznamnejších predstaviteľov československej fokloristiky, historikom a bibliografom, autorom mnohých odborných prác venovaných dejinám vedy i slovenskému folklóru. V rokoch 1945 - 46 bol československým veľvyslancom v ZSSR. Práve týmto dvom osobnostiam - ich manželstvu, ale i životu a dielu - je zasvätená stála expozícia tohto pracoviska, určená záujemcom o českú kultúru na Slovensku. Ich spoločný život vyjadruje myšlienku spolupráce českého a slovenského národa v podmienkach spoločného Československého štátu. [4]

Expozícia je budovaná tak, aby na jej návštevníkov dýchla atmosférou staromartinskej buditeľskej domácnosti z konca 19. storočia. Do nej sa manželia Horákovci vrátili v období sedemdesiatych rokov 20. storočia. Jej podobu pietne zachovávali a doplnili mnohými osobnými predmetmi, bohatou knižnicou, výtvarnými dielami a rodinnými pamiatkami. Tvorcovia expozície rešpektovali tento zámer a tak je návšteva múzea možnosťou zoznámenia sa so životom a dielom dvoch významných osobností a zároveň možnosťou získania informácií o histórii vzťahu českého a slovenského národa a ich konkrétnej spolupráce. [5]

Slovenské národné múzeum
Múzeum kultúry Čechov na Slovensku