Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP
História a stavebný vývoj
Pomník bol odhalený 3. septembra 1949. Autorom realistického bronzového súsošia partizánskej dvojice je akademický sochár František David (*1913 Buchlovice, CZ – †2002 Slaný, CZ). Základňa má rozmer 170 x 170 cm, sokel (žula) 106 x 219 cm. [1]

Príťažlivé dielo bolo vytvorené na pamiatku 38 bulharských partizánov, ktorí zahynuli na území Slovenska počas Slovenského národného povstania. Išlo prevažne o vysokoškolských študentov a poľnohospodárskych robotníkov z okolia Bratislavy. V noci z 13. na 14. novembra 1944 zatkli 51 bulharských antifašistov, z ktorých mnohí skončili v koncentračných táboroch Dachau a Buchenwald. Tí, ktorí unikli zatknutiu, sa pridávali k partizánom. [2]

Stav pamiatky je dobrý.
Vajanského nábrežie 5, Bratislava 1. Stojí v parku pred budovou Slovenského národného múzea.
Fotogaléria
Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018Bratislava - Pomník bulharským partizánom bojujúcim v SNP foto © Hana Farkašová 11/2018