Bratislava - Stredoveká synagóga
História a stavebný vývoj
Gotický vstupný portál predstavuje unikátny a jediný pozostatok stredovekej bratislavskej synagógy. Vzácna pamiatka bola objavená v 90. rokoch 20. storočia počas reštaurovania domu v centre Starého mesta. Portál sa nachádza v zadnej časti dvora, ktorý patrí ku Kaplnke Božieho tela. Prvá známa písomná zmienka o synagóge pochádza z roku 1335, keď pápež Benedikt XII. Informoval ostrihomského arcibiskupa o sťažnostiach cisterciánskych mníchov, ktorých pri modlitbách v kaplnke vyrušoval hluk prichádzajúci zo synagógy. V roku 1360 židov prvýkrát vyhnali z Bratislavy a synagóga bola prestavaná na Kaplnku Božieho tela. [1]
Poznámky
[1] BORSKÝ, Maroš: Židovské pamiatky západného Slovenska. Jewish Monuments of Western Slovakia. Bratislava: Neinvestičný fond židovského kultúrneho dedičstva – Menorah, Bratislava, 2011. s. 15.