Brezno - Mestská veža
obec Brezno, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Mestská veža postavená v roku 1830 v klasicistickom slohu. Obnovená bola v roku 1904 podľa projektu E. Foerka. Je to hranolový objekt so štvorcovým pôdorysom, manzardovou strechou a slepými arkádami. Fasáda má v dolnej časti kvádrovanie v omietke. [1] Veža má základňu s rozmermi 10 x 10 m a výšku 31 metrov. [2]

V minulosti slúžila ako strážna veža a zvonica. Nad tretím nadzemným zvonovým podlažím bol byt strážnika, ktorý úderom na zvon ohlasoval nebezpečenstvo požiaru. [3]

V roku 1924 boli do veže inštalované tri zvony. [4]

Rekonštrukcia.

Brezno - veža mestská (č. UZPF 11/1) - architektonicko-historický výskum a umelecko-historický výskum - rok 2019. Autor: Mgr. Ľuboš Kurthy. [5]

Komplexná rekonštrukcia pamiatkového objektu sa uskutočnila v rokoch 2021 - 2022.

Súčasný stav a využitie
Stav veže je veľmi dobrý. Na prízemí veže sa nachádza infocentrum s kaviarňou, na prvom poschodí je čitáreň.
Situovaná je voľne na Námestí generála Štefánika. Stojí oproti radničnej budove.