Brezovica - Kostol Návštevy Panny Márie u Alžbety
obec Brezovica, okres Tvrdošín, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1882 – 1884. Na južnej fasáde je socha Piety zo začiatku 19. storočia. [1] Ide o jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Fasády sú členené lizénami a polkruhovo zakončenými oknami. Veža má oporné piliere a ihlanovú strechu.

V interiéri sa nachádza hlavný oltár s obrazom Panny Márie od Jendráška z roku 1888. Dve krstiteľnice sú zo 17. a 18. storočia. Socha svätca je z 18. storočia. Skriňa pochádza zo 17. - 18. storočia. Zvon z roku 1924 je od R. Herolda z Chomutova. [2]

Základinu na výstavbu filiálneho kostola v Brezovici založil Andrej Jendrášek, ktorý 17. mája 1828 zanechal trstenskému pánu farárovi tisíc zlatých a poprosil ho, aby bol nápomocný obyvateľom Brezovice pri výstavbe nového kostola. Stavba sa však začala až v roku 1882 a bola dokončená v roku 1884. Väčšinu prác urobili remeselníci z Trstenej. K plneniu náboženských obradov však bol odovzdaný až v roku 1888, kedy bola dokončená vchodová brána. [3]

Rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 2009. [4]