Brhlovce
obec Brhlovce, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kaštieľ, ktorý postavili v roku 1756. Neskôr sa uskutočnili menšie úpravy. [1] Pri požiari v roku 1917 zhorel kaštieľ a 13 domov. [2]

Kaštieľ je dvojpodlažná, voľne stojaca obdĺžniková stavba dvojtraktovej dispozície, ktorá má na oboch dlhých fasádach plytký stredný rizalit. V rizalite dvorovej fasády je honosné schodište vedúce k reprezentačným miestnostiam. Krátke bočné fasády majú štyri okná, hlavná a dvorová fasáda deväť až jedenásť okien v pravidelnom rytme. V miestnostiach na prízemí sú kláštorné a valené klenby s lunetami. Miestnosti na poschodí majú rovné stropy so štukou. [3]

Rekonštrukcia.

Brhlovce – kaštieľ a hospodárska budova (č. ÚZPF 2169/0) – architektonicko-historický výskum - rok 2009. Autori: Mgr. Ľuboš Kürthy, Mgr. Barbora Glocková. [4]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.
Stojí v severovýchodnej časti obce.