Brodzany - Pohrebná evanjelická kaplnka
obec Brodzany, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Neogotický sakrálny objekt postavený v rokoch 1893 - 1895 ako súkromná modlitebňa friesenhofovsko-oldenburgovskej rodiny. [1] Kostol v roku 1895 vysvätil biskup Fridrich Baltík. [2]

V Brodzanoch sa vystriedali viacerí majitelia Brogyányiovci, Forgáchovci aj Kvassayovci a v roku 1844 sa majiteľom kaštieľa stal rakúsky diplomat, dlhšiu dobu pôsobiaci v Rusku, barón Gustáv Vogel von Friesenhof. Do Brodzian prišiel po osem rokov trvajúcom pôsobení v Petrohrade s manželkou Natáliou – sesternicou Puškinovej manželky Natálie Gončarovovej a 4-ročným synom Gregorom. [3]

V roku 1850 bol cisárskym dvorom znovu vyslaný do Petrohradu. V tej dobe jeho manželka Natália onemocnela a v tom istom roku v Rusku chorobe podľahla. O dva roky neskôr sa barón Friesenhof oženil s Alexandrou Nikolajevnou Gončarovou, staršou sestrou Puškinovej manželky Natálie, s ktorou slávneho básnika údajne spájal vzťah rovnako blízky a intímny ako s jej sestrou. V tej dobe bol však už básnik po nešťastnom zranení v súboji s Georgesom D’Antesom, dávno mŕtvy. Friesenhofovci sa krátko po svadbe vrátili do Brodzian. Alexandra, obklopená pamiatkami na svojich ruských príbuzných, s ktorými naďalej zachovávala živé styky, dopisovala si s nimi a často prijímala aj ich návštevy, vrátane sestry Natálie, vdovy po Puškinovi, tu pokračovala v dovtedajšom spôsobe života, ktorý si osvojila ako členka Puškinovej domácnosti. Tak sa Brodziansky kaštieľ stal ostrovom ruského života, ruskej kultúry a umenia na Slovensku. [4]

Dva roky po svadbe Alexandra porodila dcéru Natáliu. Táto všestranne nadaná, na svoju dobu emancipovaná a umelecky založená mladá žena sa v roku 1875 vydala za vojvodu Elimara Antona von Oldenburg, ktorého matkou bola princezná Cecília, najmladšia dcéra švédskeho kráľa Gustáva IV. Adolfa. A práve s Natáliou a jej manželom sú späté stavby na Hôrke. [5]

V rodinnej hrobke ako prvý spočinul jej chorľavý manžel Elimar, ktorý zomrel v roku vysviacky kostola. Neskôr tam uložili aj pozostatky ďalších členov rodiny. [6]

[2 - 6] BENČÍK, Ján: Puškin, kaštieľ, hrobka a Babylon. 19. máj 2015 (utorok), https://dennikn.sk/blog/135953/puskin-kastiel-hrobka-a-babylon/ (22.2.2018)