Brodzany - Letohrádok Babylon
obec Brodzany, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
V rokoch 1909 – 1911 dala vybudovať vojvodkyňa Natália Oldenburgová na vrchu Hôrka neďaleko rodinnej kaplnky letohrádok Babylon, ktorý patrí k ojedinelým stavbám svojho druhu na Slovensku s architektonickými a estetickými prvkami zodpovedajúcimi novoromantickému slohu. Svojím členením veží a vežičiek bez striech s cimburím a lomenými oblúkmi vychádzal z anglickej neogotiky ako slohu 19. storočia doznievajúceho u nás so secesiou až do nástupu architektonickej moderny. [1]

Letohrádok bol pôvodne ohraničený romanticky riešenými murovanými bránami s oplotením a svojou architektúrou vytváral symbiózu s prírodným prostredím. Spolu s kaplnkou a parkom tvoril integrálnu súčasť areálu brodzianskeho kaštieľa – sídla Friesenhofovcov a Oldenburgovcov. [2]

Pamiatková ochrana
Brodzany - letohrádok Babylon (č. ÚZPF 2262/0) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2007. Autor: Mgr. Michal Šimkovic. [3]
Stav letohrádku je zlý.
[3] Ročenka pamiatkových výskumov 2010. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, 2012. s. 189.