Bruty – Krížová cesta
obec Bruty, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Súbor postavili obyvatelia obce Bruty v roku 1931 zo zbierok viacerých rodín, ktorých mená sú uvedené na tabuľkách z pálenej hliny, upevnených na jednotlivých zastaveniach. Štrnásť jednoduchých pilierikov s polkruhovým ukončením obkolesuje areál farského Kostola Povýšenia sv. Kríža. Pri jeho južnej strane stojí stĺp so súsoším Najsvätejšej Trojice, datovaný v nápise na podstavci rokom 1934. Niky zastavení vypĺňajú polychrómované drevené plnoplastické reliéfy Krížovej cesty s pôsobivým výrazom. Viacfigurálne výjavy kompozične nevychádzajú zo známych predlôh a ich tvorcom bol pravdepodobne ľudový rezbár. [1]

V roku 1968 pribudlo zastavenie Zmŕtvychvstania. [2]

Stav architektonického súboru je dobrý. Krížovú cestu obnovili v roku 1979. [3]