Bytča - Synagóga
obec Bytča, okres Bytča, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Stavba synagógy bola realizovaná v druhej polovici 19. storočia. Pôvodne bola modlitebňou, neskôr v roku 1886 sa stala synagógou. Stavbu dal postaviť barón Leopold Popper – pivovarník. Architekt projektu nie je známy. Synagóga má pôdorys v tvare písmena T. Fasády objektu sú plasticky členené a sú bohaté na detaily, rastlinné a geometrické ornamenty, vitrážové okná. Vstup je lemovaný do oblúka a po stranách ho ohraničujú stĺpy s románskou hlavicou. Nad vstupom je kruhové okno s hviezdicovou výplňou. Celú plastickú výzdobu dopĺňa maľovaný hebrejský nápis. Interiér synagógy je riešený ako halový priestor. Skladá sa z troch lodí. Po bokoch a nad vstupom je drevená galéria, ktorú nesú štvorboké ozdobené liatinové stĺpy, charakteristické pre židovské synagógy a modlitebne druhej polovice 19. storočia. [1]
Nevyhnutná je rekonštrukcia.
Stav pamiatky je veľmi zlý. Objekt je dlhodobo v dezolátnom stave!
Stojí v južnej časti mestečka, oproti areálu Bytčianskeho kaštieľa.
Fotogaléria
Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Zuzana Chomová 3/2014Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017Bytča - Synagóga foto © Jana Lacková 7/2017
[1] Text: Ing. arch. Zuzana Chomová.