Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ide o dvojpodlažnú budovu, obdĺžnikového blokového pôdorysu. V prízemí i v poschodí má na nárožiach pilastre s rímskou hlavicou. Nad oknami poschodia sú trojhranné frontóny. Strecha je sedlová. Miestnosti majú rovné stropy, chodby sú zaklenuté valenými klenbami. [1]
Stav historického sídla je dobrý. V kaštieli je obchod so zahradkárskymi potrebami.
Stojí na začiatku obce Bytčica, ktorá je mestskou časťou Žiliny.
Fotogaléria
Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Viliam Mazanec 10/2014Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Jana Lacková 9/2022Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Jana Lacková 9/2022Bytčica (Žilina) - klasicistický kaštieľ foto © Jana Lacková 9/2022