Čabalovce - Chrám sv. Michala archanjela
obec Čabalovce, okres Medzilaborce, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokový kostol postavený v roku 1741. Po druhej svetovej vojne bol obnovený a čiastočne pozmenený. V pôdoryse sa opakuje schému gréckokatolíckych drevených trojpriestorových kostolov s presbytériom, štvorcovou loďou a babincom. Presbytérium je zaklenuté plochou kupolou, loď valenou klenbou s lunetami. Fasáda je členená lizénami s rímsovými hlavicami, v priečelí má vystupujúci rizalit babinca, zakrytý pultovou strechou, opierajúcou sa o vežu, ktorá je zakončená barokovou cibuľou. [1]

Hlavný oltár baldachýnového typu pochádza z polovice 18. storočia. Ikonostas s bielo-zlatou polychrómiou je dvojetážový, v horných arkádach sú obrazy apoštolov, v dolnom rade sú výjavy z Nového zákona. Po stranách kráľovskej brány a bočných vchodov sú veľké obrazy zo začiatku 19. storočia od M. Mankoviča. [2]

Murovaná zvonica stojaca pred kostolom, tvorí súčasne vchod do ohradeného priestoru bývalého cintorína. [3]