Čachtice - zvonica
obec Čachtice, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Baroková zvonica z druhej polovice 18. storočia s trojuholníkovým pôdorysom. Stavba má na všetky strany otvorenú hladkú polkrukovú arkádu. V strede jej voľného priestoru je novodobý drevený kríž. [1] Hlas jej zvona bolo počuť v čase moru, cholery, požiarov a iných nešťastí. [2]

Pivnica pod umieráčikom je tradičná pivnica Čachtíc, ktorá slúžila už v 15. storočí v čase mieru i vojny. Uskladňovalo sa v nej ovocie, zelenina, mäso a víno. V Čachticiach sa vynikajúco darilo ovociu a vínnej réve, z ktorej víno „od čias Mateja Korvína“, putovalo na stoly uhorských kráľov. Bolo to najmä zásluhou pána Čachtíc, palatína Michala Országha z Gut. Kvalitu vína ocenila aj Mária Terézia, keď si objednala do Viedne 85 čachtických okovov. Vyvážali ich na vozoch alebo pltiach dolu Váhom. Čachtický okov bol drevený 48 l sud. V stredoveku tok rieky pretekal od Nového Mesta nad Váhom po Piešťany dvoma korytami, pričom cez Čachtice tiekol v súčasnom koryte riečky Dudváh. [3]

Pivnice vyhĺbené do sprašovej pôdy slúžili v dobe nebezpečenstva a vojny ako úkryty. Dosahovali dĺžku niekoľkých kilometrov a výšku až troch poschodí. Do niektorých častí sa dalo vojsť iba štvornožky alebo plaziačky, pre ľahšiu obranu pred prenasledovateľmi. V podzemí sa nachádzali križovatky a sály. V pivniciach sa ľudia museli zdržiavať aj dlhšiu dobu, prípadne byť kedykoľvek pripravený ujsť pod zem do bezpečia. [4] Čachtice sú známe svojimi rozsiahlymi pivnicami a katakombami.

Stav pamiatky je veľmi dobrý.
Stojí nad cestou v blízkosti západnej strany kostolnej pevnosti. [5]