Čaklov - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
Čakľov
obec Čaklov, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1861 - 1864 podľa východoslovenských barokovo-klasicistických kostolov z konca 18. storočia. Renovovaný bol v roku 1884 a 1922. Je to jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom presbytéria a na západnom priečelí predstavanou vežou. fasády sú hladké. Veža je členená pilastrami a kordónovou rímsou vo výške podstrešnej rímsy lode. Pseudorenesančnú vežu zakončuje vypuklá strecha s polygonálnom latrenou. [1]

Vnútorné zariadenie pochádza z prvej polovice 20. storočia. [2]

Čaklov už v minulých storočiach bol filiálkou rímskokatolíckej farnosti v Soli. Namiesto dreveného kostolíka, ktorý stál pôvodne na západnej strane obecného potoka tečúceho cez Čaklov, bol postavený nový murovaný kamenný kostol, a to na konci dediny. Zasvätili ho Nanebovzatiu Panny Márie. [3]

V 60. rokoch 20. storočia bola vykonaná čiastočná oprava kostola. [4]

Stav kostola je dobrý. Občas slúži svojmu účelu.