Čataj - Evanjelický kostol
obec Čataj, okres Senec, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Evanjelický a. v. cirkevný zbor Veľký Grob – Čataj vznikol v roku 1786 a do roku 1936 bol Čataj filiou Veľkého Grobu. Osamostatnenie čatajského cirkevného zboru nastalo dňa 14. júna 1936. V tom roku sa začala výstavba kostola, ktorá bola ukončená v roku 1939. Posvätený bol dňa 3. septembra 1939. [1]

Kostol projektoval a staval staviteľ Horák z Modry. Ide o jednoloďový priestor s polkruhovým uzáverom a čiastočne predstavanou vežou. [2] Fasády sú hladké.

Zo starej zvonice, ktorá stála v strede dediny do novopostaveného kostola priniesli dva malé zvony a jeden veľký zakúpený z Fischerovej zvonolejárne v Trnave. Organ od firmy Rieger bol zakúpený v roku 1949. [3]

V jednoduchom interiéri kostola sú dva veľké kryštálové lustre a štyri okná za oltárom sú vyplnené umeleckým stvárnením biblických postáv: Mojžiša, Izaiáša, evanjelistov Matúša, Marka, Lukáša a Jána a apoštolov Petra a Pavla – so svojimi symbolmi. [4]

Rekonštrukcia.

V roku 1989 sa uskutočnila generálna oprava chrámu. Sakrálny objekt dostal sedlovú strechu a renovoval sa organ, V exteriéri vzniklo oplotenie a urobila sa parková úprava. [5]