Čechy - Kalvínska zvonica
obec Čechy, okres Nové Zámky, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Jednoduchá murovaná stavba na štvorcovom pôdoryse postavená v roku 1922 Štefanom Jarossom. Zvonica vznikla približne v miestach, kde stál kalvínsky kostol. Na mieste súčasnej zvonice stála zvonica už v 19. storočí, ale zanikla na začiatku 20. storočia, nakoľko sa rímskokatolíckym veriacim nepáčilo, že aj kalvíni používajú ich zvonicu. Situácia bola vyriešená postavením novej zvonice. [1]

Štíhla vežovitá stavba má hladké fasády a stanovú strechu. V hornej časti sú zvukové otvory s polkruhovým zakončením. Vo zvonici je zavesený zvon z roku 1922 uliaty u Alojza Kurbela v Trnave z milodarov miestnych kalvínskych veriacich. [2]

Zvonica bola renovovaná v roku 1998. [3]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí na miernej vyvýšenine.
Poznámky
[1] REŠKO, Alexandre: Čechy. 590 rokov prvej písomnej zmienky 1419 – 2009. Komárno: Vydavateľstvo KT, s.r.o., 2009. s. 62.
[2 - 3] REŠKO, Alexandre: Čechy. 590 rokov prvej písomnej zmienky 1419 – 2009. s. 62.