Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny
obec Vranov nad Topľou, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1936 - 1937 po zbúraní starej barokovej kaplnky. Predstavuje secesnú stavbu s novogotickými prvkami. Patrí ku skupine východoslovenských kostolov, ktorých spoločným znakom je jednoloďový priestor, predstavaná vysoká veža a zdôraznenie otvorov rámovaním z režného tehlového muriva. Veža stojí nad arkádami predsiene. Zvukové arkády sú riešené ako prebiehajúca stĺpiková galéria. Veža je zakončená ihlanom. Do betónovej ohrady je vsadený fragment niekdajšieho portálu pôvodnej barokovej kaplnky z roku 1754. [1]
Stojí v severnej časti kedysi samostatnej obce. Čemerné je súčasťou mesta Vranov nad Topľou.
Fotogaléria
Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Vladimír Bodnár 8/2018Čemerné (Vranov nad Topľou) - fragment niekdajšieho portálu pôvodnej barokovej kaplnky z roku 1754 foto © Vladimír Bodnár 8/2018Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021Čemerné (Vranov nad Topľou) - Kostol sv. Joachima a sv. Anny foto © Ľuboš Novotný 6/2021