Cerovo - Evanjelický kostol
obec Cerovo, okres Krupina, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený na mieste stredovekého kostola (pravdepodobne z roku 1559) v rokoch 1855 – 1859. Halová stavba s rovno uzavretým oltárnym priestorom a vežou vstavanou do štítového priečelia. Interiér je zaklenutý českou plackou. Čelná fasáda zakončená tympanónom má pilastrové členenie a obdĺžnikový kamenný vchod, v supraporte ktorého je rímsa a festóny. [1] Veža je v hornej časti členená pilastrami, v spodnej má pásovú rustiku a ukončená je zvonovitou prilbou, ktorá dosadá na terčíkovú rímsu.

Oltár s klasicistickou stĺpovou architektúrou má obraz Ježiša od P. M. Bohúňa. Krstiteľnica je klasicistická z roku 1863. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v inventári kostola uvádza strieborný kalich, cibórium a konvica z druhej polovice 19. storočia. [2]