Čertižné - Chrám Premenenia Pána
obec Čertižné, okres Medzilaborce, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Historizujúci sakrálny objekt postavený v roku 1928 na mieste starého kostola z roku 1708. Centrálny, kupolou krytý priestor s polkruhovým presbytériom a bočnými kruhovými kaplnkami krytými konchou. Predĺžená časť lode má pruskú klenbu s pásmi. V exteriéri je zdôraznený protiklad centrálnej kupoly a silnej vertikály trojitej veže. Hlavná veža s barokovou laternovou baňou má vstupný portál so štítovou predsieňou a kordónovými rímsami je členená na štyri poschodia. Dve bočné vežičky popri hlavnej veži pripomínajú prvky ruskej renesancie. [1] Fasáda je členená zuborezom a opornými piliermi.

Vnútorné zariadenie pochádza z čias stavby kostola, čiastočne sa použili aj zvyšky pôvodného barokového zariadenia. [2]