Cestice - Chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky
obec Cestice, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený začiatkom 19. storočia. Obnovený bol v roku 1877. Opravili ho v roku 1930. Jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria a do štítového priečelia vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté valenou klenbou, konchou a dvoma poľami pruskej klenby. Priečelie je členené lizénami a oblúčikovým vlysom, ktorý vrúbi štítové bočné krídla a podstrešie veže. Nad vstupnou bránou je okrúhly otvor a na obidvoch stranách po jednom výklenku. [1] Veža je zakončená prilbou.

Vnútorné zariadenie s hlavným oltárom a predstavaným ikonostasom je pravdepodobne z roku 1870. Zo staršieho zariadenie sa zachoval barokovo-klasicistický obraz Piety z konca 18. storočia a obraz Madony východného typu s rustikalizovaným rokokovo-klasicistickým rámom s nadstavcom. [2]