Chmeľová - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Chmeľová, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1827. Centrálna stavba na pôdoryse gréckeho kríža s kupolou nad krížením a dvojicou baňatých veží na priečelí. Ide o okrúhly centrálny priestor krytý kupolou, dosadajúcou na priebežnú rímsu, ktorá je podopretá pilastrami. Na kupole je iluzívne kazetovanie, perspektívne zakončené malou laternou. Výmaľba je z čias stavby kostola. Priestory v ramenách kríža sú nižšie a kryté jedným poľom pruskej klenby. Na štítovom priečelí medzi dvoma vežami je portál s datovaním 1827. [1]

Hlavný oltár s obrazom Krstu Krista a kazateľnica sú klasicistické, z čias vzniku kostola. Ostatné zariadenie je novšie. V interiéri sa nachádza aj malý kovový klasicistický kríž s letopočtom 1800. [2]