Chrabrany - Kostol (Kaplnka) sv. Anny a Jakuba
Chrablany
obec Chrabrany, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne baroková kaplnka postavená v roku 1718. Výstavba kaplnky je doložená písomnosťami z roku 1718, kedy Jozef Erdődy a jeho manželka dali postaviť kaplnku v Chrabranoch, aby ušetrili veriacim dlhú cestu do ludanického kostola. Loď a sakristia boli pristavané v roku 1944. Kedysi to bola jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a vstavanou vežou. Presbytérium bolo kryté valenou klenbou s lunetami, loď segmentovou klenbou. Na pristavanej časti boli hladké fasády, na presbytériu členené pilastrami s rímsovými hlavicami. Priečelie zakončoval murovaný štít s vežou, ktorá má aj dnes ihlancovú strechu. Nad vstupným portálom bol kamenný erb a oválna nápisová doska. [1]

Dominantou obce už nie je Kaplnka sv. Anny ale Kostol sv. Anny a Jakuba. Kaplnku zväčšili na kostol. Dnešnú podobu kostol získal po rekonštrukcii v roku 1996, kedy bola predĺžená hlavná loď a prestavaná veža. Druhá významná rekonštrukcia interiéru a exteriéru prebiehala od roku 2009. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1967 v interiéri uvádza bočný oltár sv. Rodiny z čias stavby kaplnky. Na obdĺžnikovej menze tabernákulum so sochami cherubínov a oltárny obraz sv. Rodiny. [3]

Stav kaplnky-kostola je dobrý. Slúži svojmu účelu.