Chtelnica - Kalvária
obec Chtelnica, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Ide o štvorfigurálnu kamenosochársku Kalváriu z konca 18. storočia. Na dvojstupňovom sokli a trojitom podstavci so zalamovanými postrannými volútami, sú osadené sochy Panny Márie, sv. Jána a sv. Márie Magdalény kľačiacej na skale. Mária Magdaléna má pri ľavej nohe nádobu s vonnou masťou. Za ňou sa týčiaci stĺp s volútovou hlavicou nesie kríž s telom Krista. Polia podstavca, nad ktorými sú zavesené ozdobné festóny, vypĺňajú nadpisy:

ľavý:

MARIA

ZACHOWALA

WSSECKE SLOWA

TITO W SRDCI

SWEM:

TWU WLASTNV DVS

SV PRORAZI MEČ:

LVK. II.

pravý:

TAK BVH

MILOWAL

SWET

ZE I SINA

SWEHO

GEDNOROZENEHO

DAL IOANN. III.

stredný:

IESV.

PRO POPVLI

VITA EXSPIRAN

TIS HONORI, QVI

DICAT. INEAVSTA

MORTE VACARE

PETIT

(Na počesť Ježiša

skonávajúceho

za život ľudí

venuje ten,

čo prosí byť

uchránený od takej

ťažkej smrti.) [1]

Texty sú vytvorené pravdepodobne podľa návrhu farára Tomáša. Chovančeka. Pod latinským nápisom na strednom poli ide zrejme o jeho iniciálu TCH. Chronogram v texte udáva vznik Kalvárie do roku 1800. Jednako na rozdiel od ranoklasicistickej výzdoby podstavca a jeho foriem zodpovedajúcich datovaniu (zalamované volúty, festóny, kvapky), sú dynamicky pôsobiace postavy s modeláciou ich drapérií i celkovým výrazom ešte barokové a je pravdepodobné, že v uvedenom roku boli iba nanovo osadené na nový podstavec. [2]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí pri západnej bočnej fasáde Kostola Najsvätejšej Trojice.
Fotogaléria
Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 7/2015Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022Chtelnica - Kalvária foto © Ľuboš Repta 9/2022