Chudá Lehota - kúria 1
obec Chudá Lehota, okres Bánovce nad Bebravou, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Na mieste starších kapitulských budov dal šišovský notár Ignác Kadarász postaviť neskoroklasicistickú prízemnú kúriu na pôdoryse v tvare písmena L. Po smrti svojej prvej manželky Idy Krencsey v roku 1851 sa oženil aj druhýkrát s Františkou Skvorák. [1]

V kúrii bolo v roku 1869 päť obytných miestností, kuchyňa a komora. Kadarász pobýval hlavne v Šišove, kde plnil funkciu notára a účtovníka, ktorú vykonával do roku 1883. V kúrii trvale nepobýval, pretože sa kvôli práci musel zdržiavať v Šišove. V roku 1883 sa odsťahoval vraj do Šimonovian a nakoľko ani jeden z jeho piatich potomkov (synovia Gustáv a Andrej, dcéry Bianka, Mária a Polónia) sa tu neusadil, majetok bol predaný Filipovi Albertovi Krohnovi a kúria slúžila iba ako ubytovanie čeľadníkov veľkopanstva. Neskôr majer zdedil Ernest Leidenfrost. [2]

Kúria a hospodárske budovy boli zbúrané po roku 1945. Na ich mieste stoja rodinné domy. [3]