Chudá Lehota - kúria 2
obec Chudá Lehota, okres Bánovce nad Bebravou, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Menšiu kúriu si zhruba v strede severnej strany námestia obce postavila rodina Buriánovcov, ktorá v obci vlastnila isté majetkové diely. Stavba pravdepodobne už v druhej polovici 19. storočia stála. Členovia rozvetvenej rodiny bývali zväčša v podobných kúriách. [1]

Bola to obdĺžniková prízemná budova s vystupujúcim rizalitom na dvorovej fasáde. V kúrii postavenej pred rokom 1880 boli tri obytné miestnosti, kuchyňa a komora. Poslednou majiteľkou kúrie bola Katarína Burián. Nakoľko členovia rodiny do roku 1890 zo Šišova a Chudej Lehoty sa postupne odsťahovali, tak kúriu získala rodina Šoltýsovcov. [2]

V prvých desaťročiach 20. storočia neobývaná stavba postupne schátrala až napokon zanikla. Na jej mieste dnes stojí rodinný dom. [3]